logo

Fup og fakta om webdesign

Vi i lki.dk har gennem tiderne hørt mange dårlige undskyldninger for ikke at kode websider korrekt i henhold til de vedtagne standarder og med skyldig hensyntagen til handicappede.

Fup:
Alle vores brugere benytter Internet Explorer, så vi behøver ikke tage hensyn til andre programmer.
Fakta:
Det lyder trist. Det betyder nemlig, at din side er så ubrugelig for de cirka 15%, der ikke benytter Internet Explorer, at de holder sig væk fra din side og i stedet lægger deres penge hos dine konkurrenter. Bemærk, at procentandelen afhænger meget af hjemmesidens målgruppe. Jo mere teknisk målgruppen er, jo flere benytter alternative programmer. Henvender hjemmesiden sig til brugere i andre lande, kan procentandelen være betydelig højere. I Finland er det fx op mod 50% af de almindelige brugere, der benytter et alternativt program, mens andelen i Tyskland ligger på cirka 40%.
Hertil kommer, at Internet Explorer ikke er en fast størrelse. Microsoft arbejder på at følge standarderne bedre i kommende versioner af programmet, hvorfor en hjemmeside lavet til Internet Explorer 6 eller 7 ikke nødvendigvis vil virke i Internet Explorer 8. Følger man i stedet standarderne, vil siden sandsynligvis virke i både de alternative programmer samt i kommende versioner af Internet Explorer.
Fup:
Det kan ikke lade sig gøre at lave flotte og interaktive hjemmesider, hvis man skal overholde standarderne. Min kreativitet begrænses.
Fakta:
Webstandarderne begrænser ikke kreativiteten. Tag et kig på css Zen Garden, og klik på linkene til højre på siden. css Zen Garden er en demonstrationsside, der ikke kun demonstrerer flot design, der overholder webstandarderne. Siden demonstrerer også styrken ved eksterne stilark, der gør det muligt at totalt ændre udseendet på siden - uden at ændre så meget som et komma på selve siden. css Zen Garden beskæftiger sig ikke med interaktivitet, men ligesom det er muligt at være kreativ med udseendet, er det også muligt at lave interaktive sider, der overholder standarderne.
Fup:
Det er dyrere at kode hjemmesider, så de følger standarderne.
Fakta:
På kort sigt kan det være billigere at kode til et enkelt program, f.eks hvis webbureauet har noget gammel kode liggende, som kan genbruges, men på langt sigt bliver det betydeligt dyrere. Vi er på vej mod en fremtid, hvor man kan gå på internettet med mange forskellige apparater. Standarderne gør det muligt at lave sider, der kan ses på skrivebordscomputeren, tv'et, den håndholdte computer, mobiltelefonen og alle de andre smarte internetapparater, der kommer på markedet de kommende år. Følger du ikke standarderne fra starten af, risikerer du at skulle lave specielle udgaver af siden, hver gang et nyt apparat kommer på markedet.