Ligesom der findes standarder til at måle afstande, vægt og volumen og standarder til at fastsætte størrelsen på skruer og møtrikker, spænding på el-nettet og formatet af e-mail, så findes der også standarder til hjemmesidedesign. Standarderne fortæller, hvordan man koder en hjemmeside, og de fortæller de forskellige programmer, hvordan koden skal fortolkes, så siden ser ens ud i dem alle. På samme måde som tv-signaler udsendes og modtages ens på alle tv, uanset om tv'et kommer fra B&O, Sony eller Dantax. Det er jo utænkeligt at have et tv-signal, der kun kan vises på et B&O-tv.
Der er flere fordele ved at følge standarderne.
Webstandarderne fastsættes af W3C. Det er en international organisation, som ledes af Tim Berners-Lee, der også er kendt som opfinderen af world wide web. W3C har lavet en side, hvor du kan teste, om din hjemmeside overholder standarderne. Se siden Tjek din hjemmeside.
Det er ikke kun koderne på siden, der kan udgøre et problem for dine kunder. Du bør f. eks. ikke tilbyde dokumenter i Word-formatet, medmindre du også tilbyder dem i andre formater, f. eks. i form af en hjemmeside som alle kan læse.
Siden skal kunne bruges, uden der skal installeres ekstra plugins. Bruger din side flash eller andre smarte teknologier, skal du sørge for, at der er et fall back-system, så siden også virker hos dem, der ikke har plugin'et installeret. Undgå desuden at benytte teknologier, der kræver den nyeste udgave af et plugin, brugerne er ikke altid lige hurtige til at opgradere til den nyeste udgave.
Siden skal desuden virke i alle programmer, i forskellige skærmopløsninger og i forskellige vinduesstørrelser. Ved farvevalg på siden skal du være opmærksom på at vælge farver, som også kan ses af farveblinde.
Se også siden Fup og fakta om webdesign.